Congres op Curaçao: aandacht voor longen en kno
Met het thema “longen en kno” kijkt YF Academy terug op een succesvol derde congres en een leerzame nascholing op Curaçao. Elk jaar in maart organiseren de Naskho (de Nederlands Caribische Stichting voor Klinisch Hoger Onderwijs) en Yellow Factory Academy een gezamenlijk sociaal geneeskundig congres en bijbehorende nascholing op Curaçao.
Congres, nascholing en bedrijfsbezoek
Voor het congres longen en kno waren er wel dertien sprekers vanuit Nederland, Curaçao en Bonaire om hun kennis over te dragen aan zo’n vijftig deelnemers. De daaropvolgende nascholing is een verdiepingsslag van twee dagen. Ook waren er bedrijfsbezoeken aan Sehos (Stichting Revalidatiecentrum Curaçao en het Heart en Lung Quality Center in Willemstad gepland. Tijdens de bedrijfsbezoeken geven we advies over mogelijke preventieve maatregelen.
Speciale aandacht voor luchtwegen
Waar was speciale aandacht voor? De focus lag tijdens het congres op aandoeningen van de bovenste luchtwegen – sinusitis, vertigo en tinnitus – en onderste luchtwegen. Aan bod kwamen longfibrose, kanker, COPD en allergieën. Er was speciaal aandacht voor het functioneren met ziekten tijdens werk, met name welke werkfactoren aandoeningen kunnen veroorzaken of verergeren.
“Take make use en dispose” ongezond leefmilieu
De eerste spreker, longarts Monique Wong Loi Sing, liet er geen twijfel over bestaan: de veranderingen in een maatschappij, die de afgelopen honderd jaar uitgroeide tot een weggooimaatschappij van ‘take, make, use and dispose’ maken ons leefmilieu niet gezonder. Onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat 44 procent van de astma gevallen wordt veroorzaakt door milieufactoren, de facto op Curaçao voor het grootste deel door de raffinaderij. Wong Loi Sing adviseert dringend de ooit uitgevoerde, maar niet volledig naar buiten gebrachte studie naar de effecten die de Isla heeft op de gezondheid, met name bij kinderen, opnieuw op te pakken en uit te voeren.
Saharazand schadelijk
Ook het Saharazand, dat gewoonlijk tussen februari en oktober Curaçao bereikt en zelfs doordringt tot Miami, is schadelijk voor de gezondheid omdat het onder andere mineralen, metalen, schimmels en in toenemende mate insecticiden bevat, componenten die allergieën in de hand werken. Blootstelling is geassocieerd met een verhoogd risico op astma-hospitalisatie, ook bij kinderen.
Luchtwegproblemen: industrieel maar ook op kantoor
Aan werk gerelateerde problemen met de luchtwegen, het hoofdthema van dit congres, komt volgens Wong Loi Sing niet alleen in industriële beroepen voor, ook het werk binnenshuis in onder andere keukens, en op scholen en kantoren kan klachten veroorzaken zoals moeheid, misselijkheid en hoofdpijn, het zogenaamde Sick Building Syndrome. Vermijding is dan de beste behandeling, maar er zijn ook andere, soms technische mogelijkheden ter verbetering van de omstandigheden.
Wetenschappelijk onderzoek gezondheid en werk
Sandra Brouwer, hoogleraar aan het Universitair Medisch Centrum Groningen deed de resultaten van recente wetenschappelijke onderzoeken met betrekking tot werken en gezondheid en het gezond werkend ouder worden, ook onder minder optimale omstandigheden uit de doeken. Gedurende vier dagdelen volgde een uitgebreide opsomming van mogelijke klachten en ziektebeelden en verschijnselen aan de luchtwegen, evenals de risicoberoepen, de beschikbare medicijnen en de behandeling, waarbij de banden tussen specialisten uit Nederlandse, Curaçao, Aruba en Bonaire werden aangehaald.
De opgedane kennis tijdens congres is tijdens de daaropvolgende tweedaagse nascholing uitgebreid getoetst aan de praktijk door de expert trainers van Yellow Factory Academy.
Foto:
Tijdens het congres en de nascholing Sociale Geneeskunde spraken: vlnr Gerold Rach (Curaçao), Charlotte Geelen, Teake Pal en Piet Kroon (YF Academy/IKA Ned Hilversum) Monique Wong Loi Sing (Bonaire), Nancy Huizing, Ayal Zahavi, Roland Antonius (Curaçao), Sandra Brouwer (UMCG Groningen) , Niet op de foto: Lysandra Berenos-Riley, Nadja Wagner Buitenweg, Michiel van der Huls en Earl Eseboom (Curaçao)
Met dank aan Els Kroon voor foto/tekst – Antilliaans Dagblad 19 maart 2018
GA TERUG