Gehoor en Werk
Kosten
De prijs van ons onderzoek varieert. Het is onder andere afhankelijk van de complexiteit van een casus. We werken altijd op basis van offerte. Neem hiervoor gerust contact met ons op.
Geschatte doorlooptijd
De doorlooptijd van varieert van twee tot vier weken, vanaf het moment van ontvangen van de ondertekende offerte en hangt af van het tijdstip waarop de onderzoeken kunnen plaatsvinden en de snelheid waarmee eventueel informatie vanuit de reguliere zorg kan worden opgevraagd.
Ondersteuning voor bedrijfsartsen door IKA Ned expertise centrum Gehoor en Werk
- Diagnostiek
- Behoud van arbeidsvermogen
- Duurzame re-integratie richting werk
Waarom verwijzen naar IKA Ned?
De impact van slechthorendheid op werk wordt vaak onderschat, zowel door degene die slecht hoort, als door zijn omgeving, inclusief behandelend artsen. De meeste beroepen stellen tegenwoordig eisen aan het gehoor, bijvoorbeeld op communicatief gebied, of op het gebied van veiligheid.
Het niet goed of verkeerd verstaan in de werksituatie kan leiden tot misverstanden, fouten, onveilige situaties, ergernissen. In sommige beroepen, zoals bij leraren, klagen mensen over vermoeidheid, of hebben burnout klachten. Dit als gevolg van de toenemende inspanning om alles te kunnen verstaan. Als er dan vragen komen vanuit werkgever en/of werknemer kan het voor de eigen bedrijfsarts lastig zijn een compleet en objectief beeld te krijgen en optimaal te adviseren.
De multidisciplinaire aanpak van IKA Ned (Klinisch arbeidsgeneeskundige IKA Ned i.s.m. Audiologie Amsterdam UMC locatie VUmc) garandeert een advies op maat waar de slechthorende, bedrijfsarts en werkgever mee verder kunnen.
Het team verricht daarnaast veiligheidskeuringen, o.a. voor de Nederlandse Spoorwegen.
Wat houdt het in
Probleemverheldering
De bedrijfsarts kan via de website van IKA-Ned zijn/haar vraag indienen, waarna betrokkene zal worden opgeroepen voor onderzoek en advies. Ook kan de bedrijfsarts eerst om een telefonisch overleg verzoeken met de klinisch arbeidsgeneeskundige, om de vraagstelling te verhelderen. Mocht de vraagstelling onvoldoende helder zijn, dan zoekt de klinisch arbeidsgeneeskundige contact.
Intake
Bij de intake wordt de werknemer eerst uitgebreid getest. Door de samenwerking met het UMC Amsterdam beschikt IKA Ned over de meest geavanceerde methoden om het gehoor te testen. En zo nodig kan ook de akoestiek van de werkplek onderzocht worden. Dan volgt een gesprek met de klinisch arbeidsgeneeskundige en medische maatschappelijk werk om medische, psychosociale en arbeidsfactoren in kaart te brengen en de haalbaarheid van mogelijke oplossingen gesondeerd.
Beoordeling en Advies
Na onderzoek en anamnese vindt direct aansluitend multidisciplinair overleg plaats tussen klinisch arbeidsgeneeskundige, medisch maatschappelijk werk en audioloog. Vervolgens wordt advies op maat uitgebracht aan betrokkene. Dat kan zijn: een op maar gemaakt gehoorapparaat, aanpassingen in de werkorganisatie, of een aangepaste werkplekinrichting, etc. Dit alles wordt voorzien van uitgebreide uitleg.
Het proces
IKA Ned werkt op verwijzing, meestal van een arts. Wilt u iemand doorverwijzen naar IKA Ned? U kunt uw cliënt heel eenvoudig aanmelden via website of telefonisch.
Het (te verwachten) resultaat
Wat is het (te verwachten) resultaat?
- Advies over gehoor en werk op maat, inclusief psychosociale aspecten.
- Duidelijke stellingname / oordeel op geneeskundig vlak
- Advies ten aanzien van (medische, psychosociale en werkplek) interventies in de toekomst
- Specifieke re-integratie adviezen
- Met de eigen bedrijfsarts wordt, middels een telefonisch contact, beoordeling en advies besproken en ook de haalbaarheid bij deze werkgever. Uiteraard volgt een schriftelijke rapportage aan werknemer en bedrijfsarts.
Aanvullende mogelijkheden
Als er behoefte aan is, is er de mogelijkheid een werkplekbezoek af te leggen, of voorlichting te geven aan de werkgever en collega’s, evt in combinatie met een werkplekbezoek.