Werken met een Psychiatrisch Probleem
Kosten
De prijs van ons onderzoek varieert. Het is onder andere afhankelijk van de complexiteit van een casus. We werken altijd op basis van offerte. Neem hiervoor gerust contact met ons op.
Geschatte doorlooptijd
De doorlooptijd varieert van twee tot vier weken en hangt af van het tijdstip waarop het onderzoek kan plaatsvinden. De afhandelingstermijn loopt op wanneer uitgebreid specialistische onderzoek nodig is, of als het dossier niet compleet is bij aanvang (Wij zullen de medewerker vragen specialistenbrieven aan de huisarts en lopend behandelplan in de GGZ mee te brengen).
Voor iedereen met lang verzuim door een ernstige psychische beperking
Wanneer verwijzen?
- Bij de volgende diagnoses: Psychose, Bipolaire stoornis, Autisme, ADHD maar ook met een diepe depressie, angststoornis of PTSS.
- Combinatie van een persoonlijkheidsstoornis en psychische problemen.
- Meer dan een half jaar arbeidsongeschikt door een ernstige psychische aandoening.
- Meestal worden er medicijnen gebruikt (ICADTS klasse II of III).
- Er zijn vragen over risico’s voor de persoon zelf of voor derden (patiënten, leerlingen, passagiers).
- De leidinggevende en de collega’s weten niet goed hoe om te gaan met betrokkene bij terugkeer naar werk.
Wat houdt het in
1 Consult ‘’screening’’
Patiënt wordt gezien door de bedrijfsarts (klinisch arbeidsgeneeskundige psychiatrie). Deze beoordeelt: de diagnostiek, behandeling, risico’s voor betrokkene en derden, reïntegratie traject tot nu toe. Op basis daarvan geeft de Klinisch Arbeidsgeneeskundige een advies voor verdere diagnostiek of voor aanpassing van het reïntegratie plan.
2 Multidisciplinair onderzoek en advisering.
• Diagnostiek
De basis van de diagnostiek is een gezamenlijke intake door een psychiater en een bedrijfsarts (klinisch arbeidsgeneeskundige psychiatrie).
Zijn er mogelijkheden voor aanvullende of andere behandeling? Hoe zit het met het medicijngebruik en risico’s voor betrokkene en voor derden? Wat is de beoordeling van de arbeidsverhoudingen?
• Een terugkeer advies
Wanneer er voldoende mogelijkheden zijn om betrokkene veilig te laten terugkeren naar werk, maakt het IKA Ned team in overleg met betrokkene, de bedrijfsarts en de werkgever een stappenplan voor terugkeer naar werk, zodat de kans op succes (geen terugval) zo groot mogelijk is en de veiligheid van derden goed wordt geborgd.
• Complexe diagnostiek of complexe terugkeeradviezen.
In voorkomende gevallen zijn de werk gerelateerde problemen zo ingewikkeld dat meer diagnostiek of begeleiding nodig is.
Zo kan er behoefte bestaan aan neuropsychologisch onderzoek om het reactievermogen of de rijvaardigheid te beoordelen.
In sommige situaties is het nodig om meer disciplines te betrekken bij de terugkeer naar werk Voordat tot deze complexe terugkeeradvisering wordt overgegaan, is toestemming nodig van de werkgever.
3 Aanvullend onderzoek en advisering
Onderzoek:
- Eenvoudig neuropsychologisch onderzoek met als doel beoordeling veiligheidsgeschiktheid bij medicijngebruik,(ICADTS klasse II/III ). €350
- Uitgebreid neuropsychologisch onderzoek: € 1795,-
Ondersteuning bij terugkeer naar werk:
- Bij lastige of wat onveilige arbeidsverhoudingen biedt IKA Ned ervaren psychologen/bemiddelaars. die kunnen helpen bij terugkeer naar werk of die helpen om terugval in arbeidsongeschiktheid te voorkomen.
Het proces
IKA Ned werkt op verwijzing. Wilt u iemand doorverwijzen naar Ika Ned? U kunt uw cliënt heel eenvoudig aanmelden via de website, of via telefoon of mail.
Onze Klinisch Arbeidsgeneeskundige overlegt met de verwijzer over de vraag. Vervolgens nodigen we de cliënt uit voor een gesprek en het onderzoek.
De uitslag wordt door onze arts besproken met de cliënt. De verwijzer ontvangt een medische rapportage. Desgevraagd sturen we een algemene rapportage naar de werkgever.
Het (te verwachten) resultaat
- Antwoord op de vragen van cliënt en verwijzer.
- Beoordeling van de diagnostiek en behandeling: dragen deze bij tot terugkeer naar werk?
- Beoordeling van risico’s voor betrokkene en voor derden (o.a. rijgeschiktheid bij medicijngebruik).
- Duidelijkheid over mogelijkheden tot werken voor de cliënt.
- Een stappenplan ten behoeve van de verdere reïntegratie.