Dossiercheck
Kosten
De prijs van ons onderzoek varieert. Het is onder andere afhankelijk van de complexiteit van een casus. We werken altijd op basis van offerte. Neem hiervoor gerust contact met ons op.
Geschatte doorlooptijd
Gemiddeld is de doorlooptijd 4 tot 6 weken. Afhankelijk van de situatie en de vraag kan die termijn oplopen. Mocht dat zo zijn, dan geven we daar zo snel mogelijk duidelijkheid over, indien mogelijk zelfs vooraf.
IKA-NED gaat ervan uit dat werkgevers, werknemers en bedrijfsartsen hun werk ten aanzien van re-integratie integer en zorgvuldig uitvoeren. Wanneer je langere tijd een werknemer begeleid, is een tunnelvisie niet altijd te vermijden. Een frisse blik van een buitenstaander kan daarbij behulpzaam zijn.
IKA-NED biedt U daartoe het instrument “dossiercheck”. Deze is te beschouwen als een paar extra ogen/creatief meedenken/instrument om blinde vlekken op te sporen.
Wat houdt het in
Een ervaren, geregistreerde bedrijfsarts neemt het re-integratiedossier met betrekking tot uw werknemer door en overlegt zonodig ook met uw eigen bedrijfsarts.
Het proces
De werkwijze en de randvoorwaarden voor een dossiercheck zijn:
1. De dossiercheck is gericht op meedenken met bedrijfsarts, werkgever en werknemer met betrekking tot het reintegratiedossier. Het is op geen enkele wijze een controle van de bedrijfsarts, de werkgever of de werknemer. Dit dient vooraf door opdrachtgever goed gecommuniceerd te worden naar alle betrokken partijen, bij voorkeur ook naar de OR.
2. De dossiertoets vindt plaats voor alle ziektegevallen tussen 9 en 12 maanden om elke schijn van selectie te vermijden (bij voorkeur voor de 1e jaars evaluatie, dan kunnen de aanbevelingen van de dossiertoets meegenomen worden).
3. Medewerking door werknemer is niet verplicht
4. Werkgever bespreekt de dossiertoets met werknemer voor. Eigen bedrijfsarts bespreekt dossiertoets met werknemer voor en bespreekt welke informatie, na verzoek om informatie, gedeeld mag worden.
5. Bedrijfsarts die de dossiertoets uitvoert, bestudeert de stukken die hij ontvangt van de werkgever en neemt ook zelf contact op met de werknemer. Op basis van de stukken en het contact met de werknemer besluit de bedrijfsarts die de dossiertoets uitvoert, of een fysiek spreekuurcontact met werknemer en/of nader overleg met eigen bedrijfsarts nodig is.
6. De bedrijfsarts die de dossiertoets uitvoert, neemt ook contact op met de functionaris bij de werkgever die het meest betrokken is bij het reintegratieproces (leidinggevende, casemanager of HR)
Het (te verwachten) resultaat
Nadat onze bedrijfsarts alle stukken heeft gelezen en alle personen heeft gesproken zal de bedrijfsarts een niet medisch advies opstellen voor de werkgever en een medisch inhoudelijk advies aan de eigen bedrijfsarts. Werknemer heeft tevoren inzage in deze adviezen en diens commentaar kan worden verwerkt. Deze adviezen zijn niet bindend.